Jasna Šikanja
1000 očiju IV
1996.
suha igla, papir, autorski otisak
760 x 560 mm
MMSU-1947

Grafika je označena autorskim otiskom, tehnikom, naslovom, potpisom i datacijom.
Jasna Šikanja (Rijeka, 1964.) diplomirala je 1989. godine na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, na Odjelu likovnog odgoja i likovnih umjetnosti. Magistrirala je grafiku 2005. na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Redovita je profesorica na akademiji za primijenjene umjetnosti u Rijeci. Njezin je primarni izražajni medij grafika, ali izvodi i performanse, travel art radove, bavi se fotografijom, skulpturom, slikarstvom i crtežom. Dio je prepoznatljive pojave na hrvatskoj likovnoj sceni – riječke grafičke škole koja inzistira na tehnikama dubokog tiska i istraživanju tehničkih i oblikovnih potencijala grafičke discipline. Iznimno predan odnos prema grafičkoj discpilini te zavidan umjetnički potencijal omogućio joj je do danas više od trideset samostalnih i stotinu zajedničkih izložbi. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svojoj Zbirci grafike čuva tri njezina otiska, dva iz serije Antimaterija koju umjetnica radi u razdoblju od 1994. do 1995., te jednu iz serije 1000 očiju koju stvara od prosinca 1996. do srpnja 1997. godine, a u kojima usporedno koristi nekoliko tehnika – otisak s matrice, slijepi tisak i ručne intervencije bijelom bojom na uvijek istim dimenzijama papira u ograničenim broju isključivo autorskih otiska.

Minimalističkim zadiranjem otiska u papir Jasna Šikanja stvara glavni motivi serije 1000 očiju – krug i horizontalu. Grafika 1000 očiju IV nastaje otiskom grafičke ploče kružna oblika izrezane jedva čitljivim horizontalama. Bjelina geometrijske forme na papiru ostaje dominantni dio ove grafike te postaje jedna od okosnica meditativnog rada. Savršeno otisnut kružni lik smješten je u zlatnom rezu, a svaka mijena u crtovlju postaje važna za suptilno izviranje energije svijetlosti. Tihi i meditativni, snažni i jezgroviti u svojoj postojanoj tišini bijelog.*

*Berislav Valušek, 1.000 oblaka slikanih vjetrom…, iz kataloga izložbe Jasna Šikanja – Grafike 1994.–1997., Moderna galerija, Zagreb, Moderna galerija, Rijeka, 1997.