Dan Oki
Oxygen 4
(Kisik 4)
2004.
peterokanalni video u boji, zvuk
00:22:22
MMSU-5433 (1-5)
Slobodan Jokić (Zadar, 1965.), poznat pod umjetničkim imenom Dan Oki, likovni je umjetnik i filmski autor. Svoje prve izložbe i eksperimentalne filmove ostvaruje u Zagrebu od 1987. do 1989., kada i završava studij novinarstva i politologije. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Den Haagu u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Godine 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na postdiplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. U svom radu koristi se filmom i videom, instalacijom, a stvara i na polju generativne umjetnosti i internetskih medija. Radovi se temelje na procesima i istraživanjima osobnih, vizualnih i narativnih sadržaja, koji uvjetuju različite medijske forme i načine njihove prezentacije. Filmove i galerijski artikulirane radove predstavio je po cijelom svijetu, za što je dobio i brojne nagrade, između ostalog: u Madridu 2006. Black Box ARCO za videoinstalaciju Oxygen 4; u Zürichu 2000. Grand Prix Videoex za film Divine Beings; u Splitu na Međunarodnom festivalu novog filma 1999. specijalnu nagradu žirija za Nove medije za CD-ROM U okolišu himera; u Amsterdamu 1998. najprestižnije priznanje za cjelokupan umjetnički rad Werkbeurs od Netherlands Foundation for Fine Arts and Design; u Nagoya 1997. na International Biennal ARTEC'97 nagradu žirija za računalnu animaciju The Householder. Muzej moderne i suvremene umjetnosti organizirao je 2010. izložbu Dan Oki, Retrospektiva 1989.–2010. za koju je umjetnik dobio likovnu nagradu Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu iz suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.
Dan Oki izvanredni je profesor filma i videoumjetnosti na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Splitu i Amsterdamu.

U Zbirki medijske umjetnosti, filma i videa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti nalaze se radovi s područja videoinstalacija i filma: Oxygen 4 i Body of Departure, a u Zbirci fotografija Underground Loop, serija od 15 crno-bijelih snimaka.

Video instalacija Oxygen 4 sastoji se od pet simultanih projekcija pojedinih fragmenata istoimenog filma čiji su dijelovi izdvojeni iz konteksta cjeline te tako tvore sadržajne entitete.

Radnja prvog Okijevog igranog filma Oxygen 4 znanstveno-fantastičnog je sadržaja u kojem pratimo iskustvo nekolicine astronauta koji su tijekom šetnje svemirom neočekivano postali "dvostruko deblji" nego što su bili, te se vraćaju s misije ranije od predviđenog. S ciljem da zataškaju događaj, svemirska agencija daje astronautima tablete koje su neučinkovite jer oni umiru jedan za drugim, osim astronauta Luke. Jedini preživjeli astronaut slučajno doživljava iskustvo s kojim shvaća da mu zrak više nije potreban i prestaje s disanjem: kada glavu izvuče iz vode, u kojoj je mogao beskonačno zadržavati dah, zrak mu više nije potreban. Novi spoj kisik 4 proizvodi u njegovom krvotoku višak kisika pa ga on više nema potrebu uzimati na pluća dok su ostali astronauti, ne znajući, disanjem unijeli previše kisika što ih je u konačnici ubilo. Rekao je „ne“ elementarnoj potrebi disanja i samo tako je preživio. Parabola njegovog preživljavanja u prirodi leži u smislu da se od nje ne okrećemo, već da prihvatimo veliku ulogu koju ona još uvijek igra unutar našeg fizičkog i simboličkog postojanja*.

*Brian Willems, Stvari u ovom našem svijetu, iz kataloga iz kataloga Dan Oki, Galerija umjetnina, Split; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2015.(D.Z.)