Zvonimir Pliskovac
Plakat za glazbeni festival Ri Rock 1982.
1982.
sitotisak, papir
975 x 682 mm
MMSU-2341
Koncertna manifestacija Ri Rock osnovana je 1978. godine. U vrijeme koje je u Hrvatskoj obilježeno formiranjem punk i novovalne glazbene scene, Ri rock je nastao s idejom prezentiranja demo sastava koji su pripadali širem dijapazonu rock podžanrova. Muzej moderne i suvremene umjetnosti čuva dva plakata Zvonimira Pliskovca rađena za tu prigodu.

Zvonimir Pliskovac (Rijeka, 1952.) je diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. U riječkom omladinskom časopisu Val, koji je kao i zagrebački Polet pratio svježa glazbena zbivanja, radio je kao grafički urednik te objavljivao tekstove i (anti)stripove poput Kockice i Bubice. Grafički oblikuje novine, plakate i knjige, a u lijepim umjetnostima često propituje odnose plošnosti i prostornosti te geometrijske apstrakcije i ekspresivne gestualnosti.

Plakatom za manifestaciju Ri Rock iz 1982. dominira iz jakog donjeg rakursa prikazan visoki dimnjak ugasle riječke tvornice papira Hartera. Znamen nekadašnje industrijske povijesti Rijeke oživljen je notnim zapisom smještenim unutar oblačka koji iz dimnjaka/njega izlazi. Umjesto klasičnih oznaka za tempo između notnog crtovlja nailazimo na glazbene upute poput medium beat ili fast rock tempo. Osnovne informacije o događanju dane su unutar bijelih ukošenih traka. One se mogu tumačiti kao reminiscencija punk estetike ucjenjivačkog pisma, konsolidirane u dizajnu Jamiea Reida za Sex Pistolse, kojim se informacija isporučivala putem kolažiranih trakica riječi ili kvadratića slova izrezanih iz novina i često neuredno raspoređenih po papiru. Izuzev toga, plakat odlikuje jednostavnost korištenih akromatskih boja i oblika.

(K. G.)