Andreja Kulunčić
Zatvorena zbilja - embrio
1999.-2000.
http://embryo.inet.hr/
računalni program, video u boji, zvuk, digitalni tisak
dimenzije postava promjenjive
MMSU-2485 (1-31)

Grafičko rješenje internetske stranice: Trudy Lane
Razrada igre i sociološka obrada: Gabrijela Sabol
Programiranje web stranica: Matija Pužar
Razrada igre, video i tehnička organizacija: Ivo Martinović
Andreja Kulunčić (Subotica, 1968.) diplomirala je 1992. na odsjeku kiparstva Fakulteta primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu, a od 1992. do 1994. nastavlja studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput: Documenta 11 u Kasselu s projektom Distributive Justicei Manifesta 4 u Frankfurtu na Majni s projektom Artist from… (2002.), The American Effect u Whitney muzeju u New Yorku s projektom DJ:America, International 04 u Liverpoolu s projektom Teenage Pregnancy (2004.), Day Labor u P.S.1 u New Yorku (2005.) i dr. Značajnije stipendije uključuju: MUAC&SOMA u Mexico Cityju, Art in General u New Yorku, Walker Art Center u Minneapolisu i Artspace u Sydneyu. Od 2009. kao docentica predaje umjetnost novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je nevladine organizacije Multidisciplinary Authors Projects and Actions (MAPA) namijenjene projektima iz područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, koja je osnovana 2001. u Zagrebu.
Andreja Kulunčić u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i struktura, zanimajući se za društveno angažirane teme, istraživanje kao umjetnički proces i komunikaciju s različitim profilima publike. U njezinim radovima publika često zauzima aktivno mjesto kreiranja, odnosno dovršavanja djela, a u procesu nastajanja radova koristi se multidisciplinarnom strategijom, u kojoj se specifične umjetničke vještine nadopunjuju vještinama iz drugih područja u suradnji sa stručnjacima iz prirodnih i društvenih znanosti, dizajna i marketinga.

Zatvorena zbilja – embrio multidisciplinarni je umjetnički projekt koji otvara pitanja i problematiku etičke odgovornosti na području genetičkog inženjerstva te društvene/pojedinačne spremnosti za prihvaćanje tehnološkog napretka. Projekt je zasnovan na međusobnoj akciji posjetitelja putem interneta, koji naizmjenično biraju ponuđene opcije stvarajući novoga čovjeka koji kao kreacija ulazi u galeriju embrija.
Projekt je realiziran kao interaktivna internetska stranica u nekoliko razvojnih faza prezentirana galerijski, te nizom predavanja, prezentacija, razgovora i sučeljavanja u različitim institucijama umjetničkih, obrazovnih, feminističkih i znanstvenih usmjerenja. Riječ je o pokušaju artikulacije važnoga društvenog pitanja u sučeljavanju s različitom javnošću – akademskom, aktivističkom, znanstvenom, o preispitivanju edukacijskih mogućnosti umjetnosti, o mogućnostima timskog rada s publikom te o hibridnom organizacijskome modelu koji svoju poziciju, osim na području umjetnosti, utemeljuje i u prostoru aktivizma i građanskog organiziranja.
U interaktivnoj igri te u diskusijama, razgovorima i predavanjima sudjelovalo mnogo ljudi koji su tako postali koautori projekta. Zatvorena zbilja – embrio jedan je od pionirskih radova internetske umjetnosti u Hrvatskoj, koji uključuje širu javnost, komentira društveno aktualne teme i ima interdisciplinarni pristup na kojem su radili molekularna biologinja Lidija Vuković, filozof Tomislav Janović (koordinator znanstvenog dijela projekta), redateljica Romana Rožić, redateljica (videodokumentacija) te sociolog/filozof Momo Kuzmanović (urednik kataloga) kao koautori projekta.

(D.Z.)