Ivan Kuduz
Slika I
1970.
kolaž, lesonit
1260 x 1500 mm
MMSU-1066
Ivan Kuduz (Brezovac/Bjelovar, 1943. – Zagreb, 2012.) nakon završene Akademije u Zagrebu u klasi prof. Alberta Kinerta, priključuje se 1970. majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Prvu samostalnu izložbu imao je 1971. u Galeriji Dubrava. Na bijenalu mladih u Rijeci sudjelovao je nekoliko puta, a na prvom izlaganju 1977. dobio je nagradu za slikarstvo, kao i na 6. salonu mladih u Zagrebu. Uz grafiku i slikarstvo, nagrađivan je za svoj televizijski rad kao dugogodišnji voditelj Odjela grafike Hrvatske televizije.
Svoje uporišne točke Ivan Kuduz ima u prepoznatljivoj osobnosti koja je uz akademsku baštinu imala iskustva u apstraktnoj umjetnosti prožetoj brojnim stilovima – od gestualnog ekspresionizma i lirske apstrakcije do umjetnosti pop-arta. Otvoren prema slikarskim istraživanjima, svako stečeno iskustvo znalački ugrađuje u nove radove s uvijek prisutnim, prepoznatljivim, izražajnim kolorizmom.

Slika I je jedan od ranijih Kuduzovih radova na kojemu se već jasno uočavaju karakteristike njegove estetike kao što su scenski iluzionizam i upotreba živog spektra boja. U gornjem dijelu kolaža vidimo skup plesnih nogu s prugastim modnim detaljima sedamdesetih, a u donjem dijelu slični se uzorci isprepleću u gibanju nedefiniranih oblika. Dijalog između prikaza nogu i nedefiniranih oblika u dinamičnoj vijugavoj igri te slaganje plošno kolažiranog materijala nije isključilo prostornu dinamiku prikaza. Ovakav, donekle neobičan, odabir isključivo pojedinih dijelova figure u tehnici kolaža ima karakteristike pomno razrađenoga filmskog kadra, ali i reklama kada se fokusom na pojedine detalje upravo želi istaknuti ono što se prodaje.

(D.Z.)