Marcus Doyle
Red Lada
(Crvena Lada)
analogna fotografija, 2010.
digitalni C-type ispis, fotografski papir, 2011.
159 x 301 mm
MMSU-6373
Marcus Doyle (Carlysle/Cumbria, 1972.) fotografijom se počeo baviti nakon završetka umjetničke škole Blackpool & Flyde Sveučilišta u Lancasteru. Pripada britanskim fotografima mlađe generacije te je prepoznat kao predstavnik (urbanih) krajolika i noćne fotografije. Njegove fotografije bave se okolinom koju čovjek mijenja i eksploatira, krajolicima i predjelima koji pokazuju ožiljke ljudskog djelovanja koja su često zanemarena i zaboravljana. Za njih je karakteristična , bez iznimke, i potpuna odsutnost ljudi, premda njihovu prisutnost slutimo u svakom detalju. Noćna fotografija otkriva svijet posebnog ozračja u kojem se obično pretvara u neobično i nestvarno. To postiže analognom kamerom velikog formata (Wista) i dugotrajnim i strpljivim čekanjem (katkad satima i danima) na onaj pravi trenutak, pravo svjetlo jutarnje zore ili sutona. Posebna upotreba boja i izvježbano oko za detalje daju Doylovim slikama bezvremensku kvalitetu. Zbog toga njegovi radovi izgledaju nestvarno, katkad i poput retuširanih fotografija. U posljednjih je deset godina snimio mnoštvo krajolika – od arktičkoga polarnog kruga, Europe i Amerike do pustinja Afrike. Često su njegova putovanja bila vezana za odavanje umjetničke počasti njegovim uzorima kao što je bilo putovanje po američkim državama u kojima je slijedio i interpretirao motive fotografa Stephena Shora, Joela Meyerowitza i Richarda Misracha.

Prigodom prvog boravka u Rijeci u povodu samostalne izložbe Noćna fotografija u Malom salonu 2010., u sklopu Rijeka fotofestivala koji je organizirao Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Marcus Doyle otkrio je svijet zabačenih prostora unutar nekadašnjih riječkih industrijskih postrojenja i arhitekture te prekrasne vizure mora i gradskih, priobalnih predjela. Tada je nastala serija od 35 fotografija najupečatljivijih dojmova Rijeke: bivše žile kucavice razvoja grada, sada poslastice za ljubitelja zapuštenih mjesta, zabilježio je kamerom u trenutku najboljega prirodnog svijetla. Razvijene u male formate (280 x 350 mm), prikazuju široke, gotovo panoramske kadrove propale Tvornice torpeda i Tvornice papira Rijeka (tzv. Hartera) pa riječke luke, Rafinerije nafte Rijeka na Mlaki i noćnih vizura uhvaćenih s Trsatske gradine. Doyle je darovao fotografije Muzeju moderne i suvremene umjetnosti nakon izlaganja na drugoj samostalnoj izložbi u Rijeci 2011. u Malom salonu pod nazivom Riječki suveniri, fotografije iz industrijske povijesti Rijeke.

Fotografija Red Lada zapravo je prikaz Zastave 128, danas legendarnog, a nekoć omiljenog automobila s prostora Jugoslavije, koji se kao jugoslavenska autentična marka proizvodio u tvornici automobila Crvena Zastava u Kragujevcu u Srbiji. Zastava 128, inače domaća verzija Fiata 128, proizvedena 1971., imala je četvera vrata, prednji pogon i motor, nezavisno oslanjanje na sve kotače i dizajn koji će zauvijek izmijeniti obiteljske automobile. Zastava 128 nije značajna samo po tehničkim i stilskim inovacijama (Zastava je proizvela automobil s pogonom na prednjim kotačima čak 11 godina prije Toyote), već i po ulozi koju je imala u prometnoj kulturi više generacija ondašnje države. U prilog tome govori i to što su se u Jugoslaviji na uvozna vozila plaćala davanja od 41% te su domaći automobili automatski bili i najjeftiniji. Do kraja životnog vijeka 128-ice, krajem 2003., iz tvornice je izišlo više od 230.000 primjeraka gotovih, sklopljenih automobila. Zadnjih nekoliko godina Zastava 128 jedan je od omiljenijih automobila u Egiptu kamo je do 2008. stizala u dijelovima koji se slažu u cjelinu u tvornici El Nasco u Kairu.

(D.Z.)