Paolo Ravalico Scerri
Bubble Man
(Čovjek mjehurić)
2007.
trokanalni video u boji, bez zvuka, petlja, MiniDV
00:00:54 / 00:04:50 / 00:00:54
MMSU-5166 (1-3)
Paolo Ravalico Scerri (Trst, 1965.) diplomirao je umjetnost na Sveučilištu u Bolonji, te doktorirao humanističke znanosti – tzv. D.A.M.S. Njegovi video radovi i video instalacije izlagane su diljem svijeta na brojnim samostalnim i grupnim izložbama od 1994. godine. Živi i radi u Trstu.

Za izložbu Biennale Kvadrilaterale 2: Heroj kulture održanoj u Rijeci 2007. godine Paolo Ravalico Scerri orkestrirao je dva video rada Bubble Man i MaleDico in Furorekao složenu instalaciju.
Na nizu različitih ekrana, posmatrač može vidjeti ruke ribara, kako zaposleno izlažu dnevni ulov na tezgama gradske tržnice u Rijeci. Drugi ekrani prikazuju mladića koji luta poustopoljinom u odori koja podsjeća na formalno, no djelimice raskopčano, poslovno odijelo. On napola skače, a napola pleše dok otpuhuje mjehurice sapunice u zraku, moguće kao vidljivi znak stanja nedavno postignute slobode, ili u svakom slučaju mentalne lakoće čiji je razlog neistražen. Na manjem ekranu, papa Benedikt XVI blagoslivlje nevidljivu gomilu (ili možda nas?) širokom gestom koja dozvoljava da bude predstavljen na istoj razini kao i mladić; što uopće nije kritika vrijednosti i iskrenosti religije. Još interesantnije, izgleda kao da se slične geste mogu svrstati u isti odjeljak, ili na „policu“ jedne idealne arhive svih mogućih gesti. Usporedba ovih gesti prethodi bilo kojem pokušaju da se razumije njihovo značenje: kao da majmun, a ne ljudsko biće, procjenjuje sličnosti između dvije scene. Ali, ovaj prividni manjak prosuđivanja između različitog značenja papinske ceremonije i usamljeničkog plesa mladića – kao i njihov vrlo različit sraz sa društvom i njihove drukčije društvene posljedice – izravno se odnose na moć reprezentacije likovne umjetnosti i njen stav koji kreira debatu i osigurava materijal za kriticizam kroz vizualna i ponekad vrlo jednostavna sredstva.*

*Vittorio Urbani, Nepouzdani heroji?, iz kataloga Biennale Kvadrilaterale 2: Heroj kulture, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, 2007.