Zvonimir Pliskovac
Plakat za program Omladinskog kluba "Ivo Lola Ribar": Video Disco
1980-te
sitotisak, papir
677 x 983 mm
MMSU-2349
Omladinski klub Palach u riječkoj Kružnoj ulici, osnovan 1960-ih te 1970-ih privremeno preimenovan u Omladinski klub Ivo Lola Ribar, počinje 1980-ih prisvajati atribut kultnoga mjesta zahvaljujući bogatim zabavno-kulturnim sadržajima, i to ponajprije onima glazbenog predznaka i supkulturalno naklonjenima (pod)žanrovima punka i rocka. Zvonimir Pliskovac autor je više plakata koji su vizualno pratili različite vrste programa priređivane u prostorima Kluba.

Zvonimir Pliskovac (Rijeka, 1952.) je diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. U riječkom omladinskom časopisu Val, koji je kao i zagrebački Polet pratio svježa glazbena zbivanja, radio je kao grafički urednik te objavljivao tekstove i (anti)stripove poput Kockice i Bubice. Grafički oblikuje novine, plakate i knjige, a u slikarstvu i skulpturi često propituje odnose plošnosti i prostornosti te geometrijske apstrakcije i ekspresivne gestualnosti.

Plakat za Video Disco, koji je najavljivao posebnu klupsku večer u kojoj bi se uz glazbu na zidove projicirali videospotovi, jednostavnim sredstvima uspijeva privući pažnju prolaznika i stvoriti optički efekt koji objedinjuje pokrenutost video slike i nepostojanost bljeskajućih disko svjetala. Velika, pregledna sanserifna slova, koja zbog jarčine crvene boje vizualno iskaču, kombinirana su s crvenim porazbacanim trakicama jednakog intenziteta boje. Treperavosti cjeline pridonose horizontalno vučene linije, za koje se pažljivijim pogledom može utvrditi da nisu cijelom duljinom jednako otisnute jer na mjestima kontakta sa slovima ili trakicama dobivaju lagana zadebljanja, te ponekad prelaze preko crvenih trakica, a ponekad se prekidaju. Takve nesavršenosti dodatno stimuliraju gledateljevo oko i pridonose optičkoj dinamici plakata.

(K. G.)