Tanja Dabo
Ti si prekrasna osoba
2006.
video u boji, zvuk, DVCAM
00:04:48
MMSU-5014

Produkcija: Kino Klub Zagreb
Producent: Borna Subota - EXE produkcija
Scenarij: Tanja Dabo
Direktor fotografije: Vedran Šamanović
Snimatelj zvuka: Ivan Šmintić
Montaža slike: Staša Celan
Obrada zvuka: Borna Subota
Šminekrica: Zdenka Mihelj
Asistent: Vedran Šuvar
Scenska tehnika: MTTN
Tanja Dabo (Rijeka, 1970.) završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, nakon toga1989. upisuje likovnu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Poslijediplomski studij grafike na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani završava 2003. u klasi profesora Lojza Logara. Od 2000. do 2009. radi na Odsjeku za likovne umjetnosti, poslije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, nakon toga predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Od 1993. sudjeluje na više od stotinu skupnih i 14 samostalnih izložbi. Sudjelovala je u mnogim hrvatskim i međunarodnim kustoskim projektima, održala brojna predavanja te bila mentorica edukativnih radionica, ponekih i u suradnji s Muzejom. Njezini se radovi nalaze u zbirkama nekoliko hrvatskih i inozemnih muzeja, uglavnom grafike te performansi u obliku videa i eksperimentalnog filma. U njima autorica najčešće propituje intimu, umjetničku struku, odnos između umjetnika i institucije/društva, muško-ženske odnose, kulturni i rodni identitet.

Videoinstalacija Ti si prekrasna osoba uključuje videoprikaz Tanje Dabo i postav s naslonjačem i sagom, koji simulira taj prostor iz videoprikaza. Umjetnica je smještena u dnevnom boravku; sjedi u naslonjaču i umirujućim se, hipnotičkim glasom obraća gledatelju izgovarajući vrline koje bi trebao posjedovati: dobrotu, mudrost, plemenitost, poniznost, darežljivost, poštenje itd. Izravno upućeni epiteti prekrasne osobe posjetitelju u naslonjaču ugađaju i povlađuju mu, ali nepostojanje tako savršene osobe u stvarnosti te nemogućnost življenja svih tih osobina, ubrzo izazivaju osjećaj nelagode i srama, unutarnji konflikt između onoga što uistinu jesmo i onoga što se očekuje da budemo. Riječ je o kritici i ironiziranju društva koje promiče spomenute vrijednosti, a u isto ih vrijeme kroz aspekte masovnih medija i zabavne kulture potpuno negira u praksi.

(D.Z.)