Nives Kavurić-Kurtović
Presjeci stanja
1976.-1977.
akrilik, platno
1140 x 1300 mm
MMSU-1299
Nives Kavurić-Kurtović (Zagreb, 1938. – Zagreb, 2016.) diplomirala je grafiku i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1962., nakon čega je sljedećih nekoliko godina bila suradnica majstorske radionice Krste Hegedušića. Prvi put izlaže 1963. u Kabinetu grafike JAZU. Članica galerije Forum postaje 1971., a od 1983. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vrlo produktivna kao crtačica i grafičarka, bavila se ilustracijom i opremom knjiga, objavila je grafičku mapu u izdanju Zbirke Biškupić te bibliografsko izdanje Dvojba s pjesnikom M. Ganzom. Redovita je članica HAZU-a od 1997. godine. Studijski je boravila u SAD-u, izlagala diljem svijeta te dobila brojne međunarodne nagrade za crtež i grafiku, među kojima i Grand prix na 8. međunarodnoj izložbi originalnog crteža u Rijeci 1982. godine. Živjela je i radila u Zagrebu.
U svojem je radu privržena figuraciji koju kombinira s naslijeđem informela, nadrealnim elementima i profinjenim koloritom. Njezina konstanta osobnog stila zasigurno je podcrtana onim egzistencijalnim i intimnim u stvaralačkom odnosu.

U zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti čuvaju se tri slikarska platna, Kompozicija II iz 1966., Bazar ili hazard života iz 1969. i Presjeci stanja iz 1976.–77. godine i jedan crtež Shvatiti sebe iz 1963.

Četiri žene i dijete doimaju se kao da izlaze iz platna prekrivenog prozračnim, pastelnim tonovima, pod nazivom Presjeci stanja. Nježan je to i lelujav prikaz figura koje bestežinski lebde u prostoru, dok su istodobno njihovi fluidni udovi izduženi ili savijeni. Figure sumsmještene u svijetloružičastim oblacima naglašenih membrana, a razdvojene su tamnom polukružnom dijagonalom koja dijeli središte platna, a možda i njihove međusobne odnose. Presjeci stanja asociraju na presjek emocija vezanih za obitelj, majčinstvo ili (žensko) prijateljstvo.

(D. Z.)