Ljubo Ivančić
Ribe
1956.-1957.
ulje, papir (kaširan na lezonit)
640 x 810 mm
MMSU-485
Ljubo Ivančić (Split, 1925. – Zagreb, 2003.) nakon završetka Drugoga svjetskog rata odlazi u Zagreb gdje upisuje i pod mentorstvom Đure Tiljka završava 1951. Akademiju likovnih umjetnosti. Već je na prvoj samostalnoj izložbi 1954. pokazao zavidnu zrelost, a istih godina, sredinom pedesetih, izlaže s Grupom petorice. Od niza samostalnih i skupnih nastupa u zemlji i inozemstvu svakako treba izdvojiti izložbu Guggenheim International Award u New Yorku 1960. godine. Njegova posljednja retrospektivna izložba održana je 1995. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Bio je redoviti profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1969., a nakon smrti Krste Hegedušića preuzima Majstorsku radionicu za poslijediplomski studij.
Ljubo Ivančić umjetnik je definirane palete i stila, s izraženim crtačkim grafizmom i pastoznim naznakama informela. Njegovo egzistencijalno slikarstvo sažima oblike i figure na njihove najjednostavnije forme.

Na slici Ribe Ljubo Ivančić uzima svakodnevni mediteranski motiv i simboliku objeda. Prikaz je to zelenog stola na kojem je tanjur s ribama i nož, bijela šalica i boca vina. Pastozni namazi bijele i svijetloplave boje u pozadini stvaraju dojam osunčana ljetnog podneva. Autor predstavlja svoju inačicu mrtve prirode, mrtve ribe na tanjuru, koja ljeskanjem na podnevnom suncu oživljava površinu stola.

(D.Z.)