Ljubo Ivančić
Išarani zid
1958.-1961.
ulje, papir
1000 x 770 mm
MMSU-909
Ljubo Ivančić (Split, 1925. – Zagreb, 2003.) nakon završetka Drugoga svjetskog rata odlazi u Zagreb gdje upisuje i pod mentorstvom Đure Tiljka završava 1951. Akademiju likovnih umjetnosti. Već je na prvoj samostalnoj izložbi 1954. pokazao zavidnu zrelost, a istih godina, sredinom pedesetih, izlaže s Grupom petorice. Od niza samostalnih i skupnih nastupa u zemlji i inozemstvu svakako treba izdvojiti izložbu Guggenheim International Award u New Yorku 1960. godine. Njegova posljednja retrospektivna izložba održana je 1995. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Bio je redoviti profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1969., a nakon smrti Krste Hegedušića preuzima Majstorsku radionicu za poslijediplomski studij.
Ljubo Ivančić umjetnik je definirane palete i stila, s izraženim crtačkim grafizmom i pastoznim naznakama informela. Njegovo egzistencijalno slikarstvo sažima oblike i figure na njihove najjednostavnije forme.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u Zbirci slikarstva ima slike Mala kompozicija, Ribe i Išarani zid iz razdoblja druge polovice pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Išarani zid ostvaren je reljefno urezanim linijama na površini bijeloga pravokutnog oblika koji presijecaju tri okomice. Pozadina je tamna, smeđa s akcentima poput umanjenih likova plavog kvadrata i bijelog pravokutnika s crnom trakom.

(D.Z.)