Yvette de la Fremondiere
Noir et blanc 1
(Crno i bijelo 1)
1967.
ugljen, papir
650 x 500 mm
MMSU-1029
Yvette de la Frémondière (Port-Saïd) iz rodnog Egipta seli u Pariz 1952. godine. Studirala je skulpturu i egiptologiju na École des Langues Orientales i École du Louvre. Radila je u ateljeima kipara Paula Niclaussea, Ossipa Zadkinea i Renéa Meyniala. Prvu samostalnu izložbu imala je 1957. u Den Haagu.
Yvette de la Frémondiere poznata je kao kiparica, ali često prelazi i u druge tehnike, pogotovo one vezane za crtež i slikarstvo. Uz to je strastvena i entuzijastična sakupljačica; 1992. priredila je izložbu pod nazivom Frémontages, na kojoj je izložila 380.000 modernih razglednica koje je razvrstala prema pjesničkim kategorijama.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci čuva u Zbirci crteža tri ugljena na papiru iz serije Noir et blanc (Crno i bijelo) kojima se predstavila na 1. međunarodnoj izložbi originalnog crteža 1968. u tadašnjoj riječkoj Modernoj galeriji. S obzirom na senzibilitet i kiparsku praksu, može se zaključiti da je riječ o skulptorskim crtežima. Iako su joj uglavnom služili kao razrada za voluminozne radove, crteži iz crno-bijele serije imaju svojstva umjetničkog rada.

Prvi u nizu crteža jasno ocrtava gipki volumen i kiparski karakter. Cjelinu čini crna ploha sa skraćenim uglom u donjem desnom kutu i horizontalnim pravokutnikom pri dnu papira, kao svojevrsna studija prostorne dispozicije. U centralnom dijelu ističe se jajoliki oblik koji izlazi pri vrhu iz crne pozadine, a jedina je naznaka njegove forme površina ispunjena linijama, poput ukrasa, i crni krug u sredini, koji naznačuju volumen.

(D.Z.)