Dan Oki
Oxygen 4
(Kisik 4)
2002.
film u boji, zvuk
01:31:00
MMSU-5434
Slobodan Jokić (Zadar, 1965.), poznat pod umjetničkim imenom Dan Oki, likovni je umjetnik i filmski autor. Svoje prve izložbe i eksperimentalne filmove ostvaruje u Zagrebu od 1987. do 1989., kada i završava studij novinarstva i politologije. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Den Haagu u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Godine 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na postdiplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. U svom radu koristi se filmom i videom, instalacijom, a stvara i na polju generativne umjetnosti i internetskih medija. Radovi se temelje na procesima i istraživanjima osobnih, vizualnih i narativnih sadržaja, koji uvjetuju različite medijske forme i načine njihove prezentacije. Filmove i galerijski artikulirane radove predstavio je po cijelom svijetu, za što je dobio i brojne nagrade, između ostalog: u Madridu 2006. Black Box ARCO za videoinstalaciju Oxygen 4; u Zürichu 2000. Grand Prix Videoex za film Divine Beings; u Splitu na Međunarodnom festivalu novog filma 1999. specijalnu nagradu žirija za Nove medije za CD-ROM U okolišu himera; u Amsterdamu 1998. najprestižnije priznanje za cjelokupan umjetnički rad Werkbeurs od Netherlands Foundation for Fine Arts and Design; u Nagoya 1997. na International Biennal ARTEC'97 nagradu žirija za računalnu animaciju The Householder. Muzej moderne i suvremene umjetnosti organizirao je 2010. izložbu Dan Oki, Retrospektiva 1989.–2010. za koju je umjetnik dobio likovnu nagradu Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu iz suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.
Dan Oki izvanredni je profesor filma i videoumjetnosti na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Splitu i Amsterdamu.

U Zbirki medijske umjetnosti, filma i videa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti nalaze se radovi s područja videoinstalacija i filma: Oxygen 4 i Body of Departure, a u Zbirci fotografija Underground Loop, serija od 15 crno-bijelih snimaka.

Radnja prvog Okijevog igranog filma Oxygen 4 znanstveno-fantastičnog je sadržaja u kojemu pratimo iskustvo nekolicine astronauta koji su tijekom šetnje svemirom neočekivano postali "dvostruko deblji" nego što su bili, te se vraćaju s misije ranije od predviđenog. S ciljem da zataškaju događaj, svemirska agencija za koju rade daje astronautima tablete koje su neučinkovite jer oni umiru jedan za drugim, osim astronauta Luke Vitlova. Jedini preživjeli astronaut slučajno doživljava iskustvo s kojim shvaća da mu zrak više nije potreban i prestaje s disanjem: kada glavu izvuče iz vode, u kojoj je mogao beskonačno zadržavati dah, zrak mu više nije potreban. Novi spoj kisik 4 proizvodi u njegovom krvotoku višak kisika pa ga on više nema potrebu uzimati na pluća dok su ostali astronauti, ne znajući, disanjem unijeli previše kisika što ih je u konačnici ubilo. Rekao je „ne“ elementarnoj potrebi disanja i samo tako je preživio. Parabola njegovog preživljavanja u prirodi leži u smislu da se od nje ne okrećemo, već da prihvatimo veliku ulogu koju ona još uvijek igra unutar našeg fizičkog i simboličkog postojanja*.

*Brian Willems, Stvari u ovom našem svijetu, iz kataloga iz kataloga Dan Oki, Galerija umjetnina, Split; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2015.

(D.Z.)