Tanja Dabo
Priroda
2006.
film u boji, zvuk, MiniDV
00:03:37
MMSU-5550

Produkcija: Kino Klub Zagreb
Scenarij: Tanja Dabo
Zvuk i slika: Tanja Dabo
Montaža: Staša Celan
Tanja Dabo (Rijeka, 1970.) završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, nakon toga1989. upisuje likovnu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Poslijediplomski studij grafike na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani završava 2003. u klasi profesora Lojza Logara. Od 2000. do 2009. radi na Odsjeku za likovne umjetnosti, poslije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, nakon toga predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Od 1993. sudjeluje na više od stotinu skupnih i 14 samostalnih izložbi. Sudjelovala je u mnogim hrvatskim i međunarodnim kustoskim projektima, održala brojna predavanja te bila mentorica edukativnih radionica, ponekih i u suradnji s Muzejom. Njezini se radovi nalaze u zbirkama nekoliko hrvatskih i inozemnih muzeja, uglavnom grafike te performansi u obliku videa i eksperimentalnog filma. U njima autorica najčešće propituje intimu, umjetničku struku, odnos između umjetnika i institucije/društva, muško-ženske odnose, kulturni i rodni identitet.

Eksperimentalni film Priroda prikazuje snimku prirode u sporom i neprekinutom kretanju kamere, na što je montiran audioisječak razgovora s psihijatricom mr. sc. Radojkom Galić-Miljanović. Sadržajno središte filma, kao u većini autoričinih radova, autorefencijalnog je karaktera. I u ovom radu Tanja Dabo postavlja opća pitanja o egzistencijalnim, psihološkim i biološkim razlozima koji su doveli do toga da se bavi umjetnošću, odnosno djelatnošću koja ne donosi materijalni dobitak i važan položaj na ljestvici hrvatskih društvenih vrijednosti. U sukobu između unutarnjeg zadovoljstva i egzistencijalnih potreba, autorica pokušava dokučiti razloge i istinske motive svoga prirodnog ponašanja, a psihijatrica daje stručno tumačenje autoričina propitivanja i razmišljanja.

(D.Z.)