Zvonimir Pliskovac
Plakat za glazbeni festival Ri Rock 1983.
1983.
sitotisak, papir
690 x 690 mm
MMSU-2350
Koncertna manifestacija Ri Rock osnovana je 1978. godine. U vrijeme koje je u Hrvatskoj obilježeno formiranjem punk i novovalne glazbene scene, Ri rock je nastao s idejom prezentiranja demo sastava koji su pripadali širem dijapazonu rock podžanrova. Muzej moderne i suvremene umjetnosti čuva dva plakata Zvonimira Pliskovca rađena za tu prigodu.

Zvonimir Pliskovac (Rijeka, 1952.) je diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. U riječkom omladinskom časopisu Val, koji je kao i zagrebački Polet pratio svježa glazbena zbivanja, radio je kao grafički urednik te objavljivao tekstove i (anti)stripove poput Kockice i Bubice. Grafički oblikuje novine, plakate i knjige, a u lijepim umjetnostima često propituje odnose plošnosti i prostornosti te geometrijske apstrakcije i ekspresivne gestualnosti.

Plakat kvadratnog oblika podijeljen je u četiri trokutna polja, čiji se vrhovi spajaju u jednoj točki. Informacije o događaju ispisane unutar trokuta također smještajem gravitiraju prema središtu, a osjećaju centripetalnosti pridonose i pomaci u pozicioniranju teksta, koji prate smjer kretanja kazaljki na satu. Nedekorativni pristup strogog geometrijskog rješenja razigran je, dakle, nekonvencionalnim smještajem tipografskog dijela plakata te izmjenjivanjem crnih i bijelih polja koja s apliciranim tekstom ostvaruju kontrastni odnos pozitiva i negativa.

(K. G.)