Zvonimir Pliskovac
Plakat za glazbeni sastav Kaos
1980.
sitotisak, papir
608 x 804 mm
MMSU-2347
Kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina obilježen je u glazbi pojavom punka i novoga vala. Ne kaskajući previše za anglosaksonskom glazbenom scenom, novi su žanrovi i na području bivše Jugoslavije brzo naišli na interes glazbenih sastava i slušaoca. Za riječku je scenu bila specifična pojava sastava koji, za razliku od zagrebačkih ili beogradskih grupa, nikada nisu prešli u mekše, novovalne vode, već je njihova karijera bila obilježena kraćim djelovanjem u okviru žešćega punk zvuka. Glazbenu podlogu punka pratila je i specifična estetika koja se mogla pratiti kroz odjevni imidž te grafička rješenja fanzina, plakata i omota ploča. Metodama rezanja i lijepljenja te kopiranja i asembliranja, estetika punka je na razini vizualnosti rezonirala sirovi punk zvuk i utjelovljivala uradi sam etos, koji je jednakom demokratičnošću tretirao i glazbenike koji su mogli biti amateri i narav dizajnerskih rješenja, koja su sve češće radili neprofesionalni dizajneri ili su se pak autori s umjetničkom naobrazbom opredjeljivali za namjerno pojednostavljeno i neuredno oblikovanje. Uz odjevne kožne predmete koje je za riječke punk izvođače izrađivao Goran Nemarnik te njegove i fotografije Damira Krizmanića koje su bilježile imidž, stav ili koncertnu aktivnost riječkih bendova, vizualnom identitetu riječkih grupa pridonio je kroz plakatna rješenja i Zvonimir Pliskovac.

Zvonimir Pliskovac (Rijeka, 1952.) je diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. U riječkom omladinskom časopisu Val, koji je kao i zagrebački Polet pratio svježa glazbena zbivanja, radio je kao grafički urednik te objavljivao tekstove i (anti)stripove poput Kockice i Bubice. Grafički oblikuje novine, plakate i knjige, a u lijepim umjetnostima često propituje odnose plošnosti i prostornosti te geometrijske apstrakcije i ekspresivne gestualnosti.

Plakat za glazbeni sastav Kaos bazira se na tipografskom rješenju imena grupe, koje je ujedno postalo i njihov logotip i javljat će se na ostalim umjetničkim i promidžbenim materijalima grupe. Na crnoj pozadini ističu se četiri bijela slova koja ne poštuju zamišljenu osnovnu pismovnu liniju prema kojoj bi slova bila uredno poravnata, već nagnuto slovo a djeluje kao da pada, a slovo o stoji previsoko u odnosu na koordinate postavljene prvim i zadnjim slovom. Takvo pozicioniranje slova, osim što proizvodi dinamičku igru, u samom "kaotičnom" tretmanu vizualnoga rješenja logotipa, odražava ono što je u riječi sadržano.

(K. G.)