Miroslav Šutej
Plakat za 11. međunarodnu izložbu originalnog crteža
1988.
ofest, papir
1000 x 700 mm
MMSU-2701

Izdavač: Moderna galerija, Rijeka
Miroslav Šutej (Duga Resa, 1936. – Krapinske Toplice, 2005.) diplomirao je 1961. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek grafike, u klasi profesora Marijana Detonija. U razdoblju od 1961. do 1963. suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića, a 1963. sudjeluje na 3. bijenalu mladih u Parizu gdje osvaja Grand-prix za slikarstvo, što mu omogućuje i boravak u tom gradu od 1964. do 1965. godine. Od 1978. do smrti 2005. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Kao hrvatski slikar i grafičar bavio se i scenografijom, likovnim projektiranjem interijera te grafičkim oblikovanjem.
Miroslav Šutej umjetnik je izvanredna senzibiliteta i mašte, a njegovo stvaralaštvo potvrdilo se kao kontinuiran i dinamičan proces. Opus umjetnika izrazito je bogat i raznolik te obuhvaća različite medije – slike, crteže, objekte i grafike. Jedina konstanta umjetnikova stvaranja krije se u iskoraku, točnije u otklonu od svake dosljednosti. Igranje optičkim efektima, koji su glavna karakteristika njegova rada, pratimo od početaka u okvirima novog konstruktivizma i geometrije, razvoja kroz optičku umjetnost i nove tendencije do približavanja kinetičkoj umjetnosti. Prostorna iluzija, koju sprva stvara od guste mreže tisuća sličnih znakova na svojim crtežima i grafikama, kroz nekoliko će godina postati stvarnost: ispupčenja će zaista dobiti treću dimenziju, a radovi neće izazivati samo oko već i ruku, koja ih može doticati i preoblikovati. Kroz gotovo pola stoljeća, koliko traje njegovo stvaralaštvo, predstavljao se uvijek s novim i zanimljivim radovima, perceptivnom imaginacijom koja je u svojoj osnovi uvijek imala istraživačko, znanstveno polazište. Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim galerijama i muzejima kao što su londonska Galerija Tate, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku te u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
Muzej moderne i suvremene umjetnosti kontinuirano prati i skuplja radove Miroslava Šuteja koji se nalaze u četiri muzejske zbirke: Zbirci crteža, Zbirci grafike, Zbirci skulptura i Zbirci plakata.

Plakat za 11. međunarodnu izložbu crteža oblikovao je Miroslav Šutej, autor čiji je crtež Slike s izložbe XIX nagrađen otkupom za Muzej na 10. izložbi crteža održanoj 1986. godine. Plakat je nastao pod utjecajem Aure, Šutejeva novog ciklusa iz druge polovice osamdesetih godina, čija su glavna značajka iluzivni antropomorfni likovi. Dinamični okvir plakata jednostavan je, pravilan ritmični slijed linija koje odgovaraju autorovoj prethodnoj stvaralačkoj fazi Slike s izložbe. U središtu se nalazi konturom iscrtani ljudski lik sastavljen od niza linija koje se ponavljaju s postupnim transformacijama i varijacijama. Iako medij plakata onemogućava prepoznatljivu Šutejevu pokretljivost i trodimenzionalnost, autor na zanimljiv način animira ljudski lik: pokret ostvaruje kroz stupnjevite milimetarske pomake linija, animacijski nam tako sugerirajući iluziju kretnje.