Ines Krasić
Introducing My Elegant Private Party Room
(Predstavljam vam svoju elegantnu sobu za zabave)
2001. - 2002.
svila, metal, mediapan
3450 x 2550 x 3550 mm
MMSU-2834
Ines Krasić (Mostar, 1969.) bavi se primarno instalacijama i predaje na grafičkoj katedri Nastavničkoga odsjeka pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U njezinim radovima često se upravo grafički medij neočekivano pojavljuje unutar suvremenih rješenja i multimedijalnih izvedbi.

U Introducing My Elegant Private Party Room, Krasić iznova izgrađuje dio vlastita stana. Instalacija je replika njezine kupaonice, što djelu naizgled pridaje autobiografski karakter, a izvedena je iz tekstilnih materijala. Umjesto zidova, pregradnih elemenata s funkcijom izolacije, zaštite i skrivanja, dočekuje nas bijela opna od koje je sastavljen i prostor i njegove utenzilije. Krasić preciznim ručnim radom konstruira i sastavlja sve elemente kupaonice, od školjke s vodokotlićem i stroja za pranje rublja do držača za sapun. Sterilna i naizgled neutralna bijela estetika tipičnoga modernog prostora tek u drugom pogledu otkriva tragove na vlastitoj koži. Bijelo otisnuti zapisi popločavaju prostor: superiority, control, auto-erotic, beauty victim... Čitaju se kao agresivna potrošačka i medijska mašinerija koja prodire u privatno i intimno okruženje, diktirajući izvođenje vlastita identiteta, rodnih uloga i tjelesnosti.
U seriji radova započetoj devedesetih Krasić tematizira represivne učinke konzumerizma i reklamne industrije, sputavanje privatnosti i individualnog izbora. Pritom ne ostavlja prostora za optimističke projekcije o pobunama protiv galopirajućeg sustava profita. Mjesta intimnosti poput doma, oblici izražavanja osobnosti i neposrednosti, prokazuju se kao već apsorbirane forme, standardizirani i utrživi artikli uznapredovala kapitalizma. Komornost kupaonice, umjetna rasvjeta i postojanje samo jednog otvora (vrata), pojačavaju osjećaj tjeskobnosti. U prvotno uzbudljivoj poziciji voajera, promatrač se vrlo brzo uspostavlja kao pasivni konzument, koji i sam postaje izložak tuđem pogledu.

(K.O.)