Miroslav Šutej
Slike s izložbe XIX
1985.
tuš-pero, kolaž, papir
1658 x 970 mm
MMSU-1451

Grand Prix, 10. međunarodna izložba originalnog crteža, Rijeka, 1986.
Miroslav Šutej (Duga Resa, 1936. – Krapinske Toplice, 2005.) diplomirao je 1961. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek grafike, u klasi profesora Marijana Detonija. U razdoblju od 1961. do 1963. suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića, a 1963. sudjeluje na 3. bijenalu mladih u Parizu gdje osvaja Grand-prix za slikarstvo, što mu omogućuje i boravak u tom gradu od 1964. do 1965. godine. Od 1978. do smrti 2005. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Kao hrvatski slikar i grafičar bavio se i scenografijom, likovnim projektiranjem interijera te grafičkim oblikovanjem.
Miroslav Šutej umjetnik je izvanredna senzibiliteta i mašte, a njegovo stvaralaštvo potvrdilo se kao kontinuiran i dinamičan proces. Opus umjetnika izrazito je bogat i raznolik te obuhvaća različite medije – slike, crteže, objekte i grafike. Jedina konstanta umjetnikova stvaranja krije se u iskoraku, točnije u otklonu od svake dosljednosti. Igranje optičkim efektima, koji su glavna karakteristika njegova rada, pratimo od početaka u okvirima novog konstruktivizma i geometrije, razvoja kroz optičku umjetnost i nove tendencije do približavanja kinetičkoj umjetnosti. Prostorna iluzija, koju sprva stvara od guste mreže tisuća sličnih znakova na svojim crtežima i grafikama, kroz nekoliko će godina postati stvarnost: ispupčenja će zaista dobiti treću dimenziju, a radovi neće izazivati samo oko već i ruku, koja ih može doticati i preoblikovati. Kroz gotovo pola stoljeća, koliko traje njegovo stvaralaštvo, predstavljao se uvijek s novim i zanimljivim radovima, perceptivnom imaginacijom koja je u svojoj osnovi uvijek imala istraživačko, znanstveno polazište. Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim galerijama i muzejima kao što su londonska Galerija Tate, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku te u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
Muzej moderne i suvremene umjetnosti kontinuirano prati i skuplja radove Miroslava Šuteja koji se nalaze u četiri muzejske zbirke: Zbirci crteža, Zbirci grafike, Zbirci skulptura i Zbirci plakata.

Na crtežu Slike s izložbe XIX snažan rubni okvirni dio, naglašen gusto nanizanim linijama, zatvara središnje polje prekriveno mobilnim polukružnim papirnatim jezicima pričvršćenim crvenim pribadačama na šrafiranoj podlozi. Ciklus crteža i grafika, koji su nasrtali sredinom osamdesetih, a nazvani Slike s izložbe, možemo promatrati kao nastavak kasnih Šutejevih folk-crteža i grafika. Površine papira prekrivene su teksturom tuša koju čini gusto crno-bijelo crtovlje, čime se postiže efekt iluzioniranih volumena. Nepravilni formati, često složeni od pomičnih članaka, omogućuju naknadna preoblikovanja i mobilnost površine. I u ovom radu težište je postavljeno na optički vrlo izražajnoj strukturi i neobičnim iluzionističkim mogućnostima koje se otvaraju za promatrača. Igra pokretnim sistemom interaktivnog rada sada već postaje prepoznatljiv Šutejev rukopis.
Vrijednost, kvalitetu i dosljednost u radu prepoznao je i žiri 10. međunarodne izložbe originalnog crteža, održane 1986. godine u Modernoj galeriji u Rijeci, te je crtež nagradio otkupom za zbirku Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

(D.Z.)