Tina Jonsbu
No title 2
(Bez naziva 2)
2011.
grafitna olovka, papir
215 x 155 mm
MMSU-7051
Zašto crtež?
Crtanje je za mene sredstvo za bilježenje vremena i sustava praćenjem i isticanjem različitih radnji i pojava kojima se rijetko pridaje pažnja.
Prije početka kreiram okvir i niz pravila kojima dopuštam da odrede crtež. Međutim, izvedba crteža nije strojna, već pratim svoj ritam i koncentraciju, a s vremenom može doći i do manjih nepravilnosti koje prerastaju u neplanirane varijacije važne za krajnji izričaj djela.
Monotona i opetovana priroda crtanja utočište je za misli, ne toliko u meditativnom smislu koliko u koncentriranijem i otvorenijem smislu. To potom razvija često zamorno crtanje u nešto značajno i vrijedno, a ja želim da crteži to i odražavaju. Težim rezultatu koji ne počiva samo na konceptu, nego ujedno posjeduje suhu i trezvenu estetiku.

Koliko je teško baviti se klasičnim crtežom u vrijeme dominacije tehnologije u stvaralačkom procesu?
Bavim se vlastitim projektom i za razvoj svojih ideja tražim jednostavne i trivijalne materijale i tehnike. Potrebna mi je i opcija promašaja i estetike u nepravilnostima koja je rezultat crtanja rukom. Tehnologija se do sada još nije pokazala kao važna opcija.

Smatrate li da je crtež dovoljno zastupljen na umjetničkim izložbama kao samostalna umjetnička disciplina?
Na temelju iskustva crtanja u Norveškoj, posljednih godinu dana ondje status crteža raste nevjerojatnom brzinom. Promijenio se način na koji umjetnici koriste crtež, a mislim da je crtež zastupljen kada je koncept rada relevantan za izložbu. Dakako, održano je i nekoliko velikih izložbi posvećenih crtežu i onome što crtež može biti.
*

*Intervju s Tinom Jonsbu, iz kataloga 18. međunarodna izložba crteža, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, 2013.