Dan Oki
Body of Departure
(Tijelo odlaska)
1992.
peterokanalni video u boji, zvuk, petlja
00:03:00
MMSU-5862 (1-5)
Slobodan Jokić (Zadar, 1965.), poznat pod umjetničkim imenom Dan Oki, likovni je umjetnik i filmski autor. Svoje prve izložbe i eksperimentalne filmove ostvaruje u Zagrebu od 1987. do 1989., kada i završava studij novinarstva i politologije. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Den Haagu u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Godine 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na postdiplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. U svom radu koristi se filmom i videom, instalacijom, a stvara i na polju generativne umjetnosti i internetskih medija. Radovi se temelje na procesima i istraživanjima osobnih, vizualnih i narativnih sadržaja, koji uvjetuju različite medijske forme i načine njihove prezentacije. Filmove i galerijski artikulirane radove predstavio je po cijelom svijetu, za što je dobio i brojne nagrade, između ostalog: u Madridu 2006. Black Box ARCO za videoinstalaciju Oxygen 4; u Zürichu 2000. Grand Prix Videoex za film Divine Beings; u Splitu na Međunarodnom festivalu novog filma 1999. specijalnu nagradu žirija za Nove medije za CD-ROM U okolišu himera; u Amsterdamu 1998. najprestižnije priznanje za cjelokupan umjetnički rad Werkbeurs od Netherlands Foundation for Fine Arts and Design; u Nagoya 1997. na International Biennal ARTEC'97 nagradu žirija za računalnu animaciju The Householder. Muzej moderne i suvremene umjetnosti organizirao je 2010. izložbu Dan Oki, Retrospektiva 1989.–2010. za koju je umjetnik dobio likovnu nagradu Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu iz suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.
Dan Oki izvanredni je profesor filma i videoumjetnosti na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Splitu i Amsterdamu.

U Zbirki medijske umjetnosti, filma i videa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti nalaze se radovi s područja videoinstalacija i filma: Oxygen 4 i Body of Depatrure, a u Zbirci fotografija Underground Loop, serija od 15 crno-bijelih snimaka.

Prva verzija peterokanalne instalacije Body of Departure nastala je 1991. godine pod nazivom Noah and Ceremonies on the Water kao film snimljen Super 8mm filmom koji prikazuje zadarsku rivu koju tonski prati pojanje iz tibetanskih žrtvenih obreda. Biblijski motivi naziva radova i motiv vode česta je tematika Okijevih radova. Sveprisutna u različitim kulturama i religijama, simbolika vode kao izvora života i sredstva čišćenja, tranzicije i ponovnog rođenja, ovdje se materijalizira u moru. Zajedno s pridruženim drhtavim riječima i geometrijskim simbolima čakri, jedrilice koje plove na horizontu, stalno u dolasku ili odlasku ili hibernirane na vezu, postaju metaforama različitih stadija života. Druga verzija ovoga rada Body of Departure iz 1992. godine sadrži isti materijal koji je simultano prikazan u obliku peterokanalne video instalacije s projekcijama prikazanim jednim iznad druge. Na svakoj projekciji neprekidno je prikazana čakra kao simbol određenog dijela tijela - bazna, spolna, pleksus, srčana i krunska, a koje su prikazane simbolima geometrijskih likova u boji.

*Željka Himbele, Dan Oki: Bilješke za Foto bioautobiografiju, iz kataloga Dan Oki, Galerija umjetnina, Split; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2015.

(D.Z.)